Veste bună pentru firmele din România afectate de pandemie: ce se întâmplă cu taxele la stat

de: Alexandru Puiu
05 10. 2020

Statul român a fost acuzat în numeroase situații de lipsă de empatie pentru firmele afectate de pandemie. Un nou proiect de ordonanță de urgență promite să remedieze situația, parțial.

Dacă ai o firmă în România care a fost afectată de criza Covid, ai posibilitatea să ceri eșalonarea datoriilor pe 12 luni, când vine vorba de taxe și impozite pe care le datorezi statului român. Pentru a te încadra, trebuie să ai obligații fiscale neachitate ulterior declarării stării de urgență. Din acel moment, fără vreo garanție și după un calendar de rambursare propriu, poți alege să-ți plătești dările la stat pe parcursul următorului an.

Acest concept detaliat mai sus este inclus într-un proiect de ordonanță de urgență realizat de Ministerul Finanțelor Publice. În documentul cu pricina se reglementează eșalonarea la plată, în formă simplificată, a obligațiilor bugetare neachitate în urma crizei Covid-19. Facilitatea se acordă pe o perioadă de 12 luni, pentru obligaţiile bugetare acumulate de la data intrării în starea de urgenţă (16 martie), cu condiţia ca debitorii să nu fi înregistrat obligaţii fiscale restante dinainte de starea de urgenţă.

Cu alte cuvinte, este foarte important să nu ai datorii vechi la stat pentru a profita de prevederile noului proiect și să nu fi inițiat o procedură de insolvență. În plus, trebuie să te grăbești. Eşalonarea se va acorda în termen de cel mult 5 zile, pe baza unei cereri la care se anexează propunerea de grafic, fără a fi necesară constituirea de garanţii.

„Principala preocupare a Guvernului, după sănătatea populaţiei, o reprezintă repornirea economiei şi evitarea unei recesiuni prelungite, aşa cum s-a întâmplat în 2008. De aceea, preferăm să ne împrumutăm temporar mai mult la bugetul de stat şi să sprijinim mediul de afaceri prin menţinerea lichidităţilor financiare şi susţinerea activităţii. Toate statele lumii îşi susţin astăzi economiile naţionale, conştientizând că urmează o perioadă de redefinire a business-ului şi repoziţionare a multinaţionalelor la nivel mondial”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

Cererile de eșalonare vor putea fi depuse până la data de 15 decembrie 2020, inclusiv. În cereri vor putea fi incluse toate obligațiile bugetare acumulate începând cu 16 martie, până la data depunerii cererii. Ca un detaliu important, dacă deții o firmă afectată de pandemie și ai parte de un control fiscal costisitor în următoarea perioadă, eventualele sume suplimentare de plată vor intra și ele în calendarul de eșalonare. Ideea este să nu te ”îngroape” vreo amendă ulterioară.